First aku nak clarify dulu yang aku ni bujang dan jarang masak. So, aku punya aim tahun 2019 ni nak pandai masak since umur aku dah 25 tahun. Dengan tak membuang masa lagi kita tgok resepi yer. Yang ni mmg aku reka sendiri plus dah pernah tgok byk kali ummi aku buat selama ni. Resepi ni sangat simple sebab takda ayam since my family xde lar well off sgt. haha
RESEPI SUP SAYUR
BAHAN-BAHAN
Minyak untuk menumis
Bawang Besar 1 labu
Bawang Putih 4 ulas
Kobis
Kobis Bunga
Bayam 1 ikat
Air Panas 1 Jug
Kiub Pati Ayam 1/2 kiub
Sos Tiram 3 Sudu besar
Garam
Telur 1 biji
Soo Hoon 1 plastik
CARA-CARA
1. Panaskan periuk. Masukkan minyak, tumis bawang besar kemudian bawang putih.
2. Dah nampak bawang layu, masukkan sayur sekaligus. Kacau.
3. Masukkan air panas. Kenapa tak air sejuk? Baru cepat menggelegak. haha
4. Dah menggelegak manja, Masukkan kiub ayam dan sos tiram. Kenapa kecik sangat kiub? sbb tu jer yg ad dlm fridge rumah aku.
5. Bila sayur dah layu, Masukkan telur dan soo hoon. Kenapa telur 1 jer? tu jer yang ada.
SELAMAT MENCUBA!
Comments
Post a Comment