Kali ni sebelum aku buat aku google dulu sbb lama dah ummi aku tak buat so, aku dah tak ingat. Resepi dia sangat simple yang aku ambik kat sini. Aku double resepi dia sbb aku buat ayam lebih dan family aku jenis suka makan kuah limpah. Tapi lepas buat ummi aku tegur, rasa sedap tapi ada bahan-bahan yang aku tak masuk yang akan sedapkan lagi rasa paprik since yang aku buat rasa macam sos jer. Kenapa? dah resepi dia mmg letak sos. haha
RESEPI PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
Cili kering kisar 3 1/2 sudu besar
Bawang Besar 1 1/2 biji
Bawang Putih 4 ulas
Ayam 3 ketul bahagian dada (isi sahaja)
Sos Tiram 2 sudu besar
Sos Cili 4 sudu besar
Sos Tomato 4 sudu besar
Kobis bunga 1/2 biji
Lobak merah 1 1/2 batang
Kacang panjang 15 batang
Air Panas 3/4 jug
Garam 1 sudu kecil
Daun limau purut 15 helai (koyak/gunting 2)
Cili padi xletak sbb xigt nak beli
CARA-CARA
1. Tuang minyak dalam kuali (kna byk skit sbb nak tumis cili). Tumis cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bawang besar dan bawang putih.
3. Bawang dah layu, masukkan ayam.
4. Ayam dah masak, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Tumis sekejap.
4. Masukkan kobis bunga, lobak merah dan kacang panjang. Masukkan air panas.
5. Masukkan garam dan daun limau purut.
Untuk sedapkan lagi rasa (cara ummi aku) kisar bawang besar, bawang putih dan lengkuas. Kemudian, masukkan selepas menumis cili kisar. Masukkan halia yang dihiris dan serai yang dititik. yang ni mmg aku lgsg tak igt sbb mmg dah lama ummi aku tak buat.
SELAMAT MENCUBA!
Comments
Post a Comment