Kat rumah aku, kalau buat sambal lada memang omit belacan. Kenapa? Sebab ummi aku masak memang tak guna benda2 tu. Satu lagi, satu rumah aku resdung so, memang sensitif gila dengan belacan. Korang yang resdung jugak bolehlar buat guna resepi ni.
RESEPI SAMBAL LADA SIMPLE
BAHAN-BAHAN
Lada besar 4 biji
Cili merah 5 biji
Cili hijau 7 biji
Limau kasturi 5 biji
Garam 1 sudu kecil
Gula 1 sudu besar
CARA-CARA
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar. Siap untuk dihidang.
Aku memang tak tambah air firstly sebab dah ada perahan limau kasturi tu yang jadi cecair untuk blender. Secondly, blender aku dah ada paddle kat dalam so, benda tu dah membantu untuk mengisar. Aku xguna pon sambal maker k apa k yang jual kat CJWOW SHOP tu. Blender aku harga 100 lebih jer macam2 boleh buat kot.
SELAMAT MENCUBA!
Comments
Post a Comment